Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki?

Kawiarka to urządzenie dla kawowych smakoszy, którzy cenią sobie smak i aromat prawdziwego naparu z ziaren kawowca, jednak z jakiegoś powodu nie mogą lub nie chcą inwestować w ekspres. Kawiarka na kuchenkę gazową lub płytę indukcyjną może okazać się doskonałym zamiennikiem drogiego urządzenia, a kawa będzie równie smaczna. Trzeba tylko dobrze wybrać ziarna. Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki? 

Dobra kawa do kawiarki – na co zwrócić uwagę?

Nie musisz posiadać drogiego ekspresu, aby cieszyć się aromatycznym naparem z ziaren kawowca. Taki napój możesz przygotować w kawiarce tradycyjnej lub elektrycznej. Ten sposób parzenia doskonale sprawdzi się dla osób, dla których przygotowywanie kawy to swoisty rytuał. Aby w pełni cieszyć się napojem przygotowanym w kawiarce, trzeba odpowiednio dobrać ziarna. Jaka kawa do kawiarki najlepsza? 

Przy wyborze trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • Stopień palenia kawy – w przypadku kawy do kawiarki powinien być on niższy niż w ziarnach przeznaczonych do ekspresu, ale wyższy niż w ziarnach przeznaczonych do parzenia w Aeropressie lub dripie. Pamiętaj, że im dłużej palone są ziarna, tym mniejsza jest ich kwasowość, a większa gorycz. 
  • Intensywność kawy – mierzy się ją skalą 1-10. Ziarna 1-4 mają najdelikatniejszy smak, ziarna 5-7 to wyważona kawa o bogatym smaku, a ziarna 8-10 to mocna kawa o intensywnym aromacie. W tym przypadku warto wziąć pod uwagę własne preferencje. 
  • Typ kawy (ziarnista/mielona) – każdą kawę mieloną można zaparzyć w kawiarce, jednak zdecydowanie lepiej wybrać ziarnistą. Napar przygotowany taką metodą będzie smakował o wiele lepiej, jeśli zmielisz ziarna przed samym przygotowywaniem kawy.   

Kawa do kawiarki – nie bój się eksperymentować

Pamiętaj, że najlepsza kawa do kawiarki to taka, która smakuje Tobie. Nie musisz dopasowywać się do ustalonych norm, jeśli Twoje kubki smakowe mówią co innego. Nie bój się eksperymentować z intensywnością ziaren i grubością mielenia.

Warto wspomnieć, że na rynku dostępne są kawy składające się z wielu gatunków ziaren (blendy), jak i kawy jednorodne, składające z jednego gatunku ziaren (single). Które lepiej sprawdzą się w kawiarce? Właściwie sprzęt nie ma tutaj większego znaczenia. Liczą się Twoje preferencje. Blendy sprawdzą się dla osób, które lubią tradycyjny, wyważony smak kawy, w którym wyczuć można kilka aromatów. Single to natomiast doskonała opcja dla nieco bardziej zaawansowanych kawoszy, którzy chcą wydobyć jak największą głębię smaku z konkretnego gatunku ziaren.   

 

Arabica, Robusta czy Liberica?

Najpopularniejsze gatunki kawy to Arabica i Robusta. Czym się od siebie różnią? Arabica ma delikatny, słodki smak, który przypomina nieco kwiaty i owoce. Ma też mniej kofeiny i jest bardziej kwaśna. Robusta natomiast charakteryzuje się ciężkim, gorzkim, często czekoladowym lub orzechowym smakiem. Ma większe stężenie kofeiny i intensywniejszy aromat.

Jaka kawa do kawiarki będzie lepsza – Arabica czy Robusta? Tak naprawdę każda z nich sprawdzi się doskonale, choć wiele osób rekomenduje raczej tę drugą opcję.

Trzeci znany rodzaj kawy to Liberica, czyli kawa liberyjska. Jest ona rzadko wybierana przez miłośników kawy, jednak warto wiedzieć, że taki gatunek istnieje. Być może przypadnie Ci do gustu jej aromat?

Ranking najlepszych 10 kaw ziarnistych i mielonych znajdziesz tutaj: https://terdeals.com/pl/ranking/180/ranking-top-10-najlepszych-kaw-ziarnistych-i-mielonych.          

Najlepsza kawa do kawiarki – kawy z segmentu speciality

Za najlepsze kawy na świecie uznawane są te z segmentu speciality. Są to ziarna uprawiane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych, a następnie poddawane surowej selekcji przez tzw. q-graderów. Miano speciality otrzymują ziarna, które w testach otrzymają przynajmniej 80 punktów. Są one oczywiście znacznie droższe od tradycyjnych ziaren, dostępnych w supermarketach. 

Dobra kawa do kawiarki to niekoniecznie ta z segmentu speciality. Warto próbować nowych smaków i wybierać to, co rzeczywiście nam smakuje.  

Możesz również polubić…